ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,2362
EURO
37,0089
ALTIN
3.023,51
BIST
8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C

Geleceğe Miras: Kissebükü Antik Şehri Yeniden Canlanıyor

Geleceğe Miras: Kissebükü Antik Şehri Yeniden Canlanıyor
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Kissebükü Antik Kenti’nin, Karya medeniyetinin stratejik merkezlerinden biri olduğunu belirterek, bu antik şehrin Arkaik Dönem’den Geç Antik Dönem’e kadar uzanan zengin tarihsel geçmişine dikkat çekti. Aynı zamanda Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi olarak büyük bir öneme sahip olan Kissebükü, bu proje ile yeniden hayat bulacak.

Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor

2019 yılında başlatılan kazı çalışmalarının 2021 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hatice Özyurt Özcan liderliğinde hız kazandığını belirten Bakan Ersoy, antik kentin yüzde 16,2’sinde kazı çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Projenin dört yıl içerisinde yüzde 80 oranında tamamlanması hedefleniyor. Bu kapsamda, 800 milyon lira ödenek ayrıldı.

Restorasyon Çalışmaları İle Kissebükü’nün İhyası

Bakan Ersoy, Kissebükü Koyu’nun kuzey sahilinde yer alan dini merkezde yapılan restorasyon çalışmalarının önemine dikkat çekti. Dört yapraklı yonca planlı vaftizhane ve Ala Kilise gibi önemli yapıların restorasyonunun 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. Bu çalışmalarla birlikte Kissebükü, tarihi dokusunu koruyarak yeniden canlanacak.

Turizme Açılacak Yeni Bir Cazibe Merkezi

Bakan Ersoy, Geleceğe Miras Projesi kapsamında Kissebükü’nün ören yeri statüsüne kavuşturulmasının hedeflendiğini belirtti. Ziyaretçi karşılama merkezleri, yürüyüş yolları, bilgilendirme panoları ve toplanma alanları ile Kissebükü’nün turizm açısından cazip bir merkez haline getirilmesi planlanıyor. 2024 yılı boyunca kazısı tamamlanan alanlarda konservasyon çalışmalarına devam edileceği de açıklandı.

Bu proje, Türkiye’nin kültürel mirasını gelecek nesillere aktararak, tarihsel değerleri koruma ve yaşatma adına büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.