15 Nisan Dünya Sanat Günü etkinlikleri kapsamında Kartal Sanat Sokağında çeşitli etkinlikler düzenlenirken Türkiye’nin dahi çocuğu Ressam Bedri Baykam da onur konuğu oldu.
Kartal Belediyesi’nin ilçeyi sanat merkezi haline getirme çabalarının ürünü olan ve Kartal tren istasyonunun yer değiştirmesi sonucu atıl durumda kalan İstasyon caddesini hareketlendirerek, sanatın hizmetine sokmak niyetiyle renklenen cadde 15 Nisan Dünya Sanat Günü yapılan bir törenle açılmış oldu.
Kartal Sanat Akademisinin minik öğrencilerinin minik ellerinden çıkan eserlerin sergilendiği, Piyano ve Perkinson konserlerinin verildiği özel günde yabancı sanatçılar Slava Lobanov ile Simon Shiriaev sahne aldığı nefis dinletinin ve sonrasında Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanlığını da yürüten Ressam Bedri Baykam’ın konuşması ile sanat sokağı faaliyetlerine start verdi.
Bedri Baykam burada yaptığı konuşmada sanatın önemine dikkat çekerek, Kartal Belediyesine Başkan Gökhan Yüksel nezninde teşekkürlerini sundu.
Bedri Baykam şunları söyledi:
“Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin Türkiye Başkanıyım. Ayrıca Unesco’ya bağlı Uluslararası Sanat Dernekleri’nin Dünya Başkanıyım. Bu görevim bu yıl sonuna kadar sürecek. Dünya’nın her yerinde bugün Sanat, gerek sosyal medya paylaşımlarında, gerek sergilerde, gerek konserlerde, gerek konferanslarda bütün Dünya’da, bütün kıtalarda kutlanıyor.
“Dünya Sanat Günü fikrini biz kabul ettirdik”
Ne mutlu bize ki, bu fikri ortaya Türkiye. Biz bu fikri 2011 yılında ortaya attık. Dünya’da Sanat günü yoktu. Dünya’da en çok kabul görmüş sanatçı Leonardo Da Vinci dedik. Onun doğum günü olan 15 Nisan Dünya Sanat günü olsun dedik. Meksika’da bunu Dünya Genel Kurulu’nda kabul ettirdik. 2012’den beri bütün Dünya’da bu kutlamalar yapılıyor. 2015’de ben Dünya Başkanı olduktan sonra Unesco’ya müraacat ettim. Bütün Büyükelçilerle, diplomatlarla birçok toplantı sürdürdüm. Türkiye’nin daimi Unesco Büyükelçisinin desteğiyle bunu Meksika’nın gündemine aldırdık. 2019 Kasım’ında Dünya Sanat Günü artık resmi bir Unesco günü oldu. Bu Türkiye’nin başarısı. Bunu ısrarla sürdüren zaten en başından beri bu kutlamalar Kartal’da yapılıyor. Kartal’dan başlayarak, buna sevgi ve saygı gösteren bütün Dünya’da bu günü ilan ettik. Ben bu süreklilik için Kartal’a teşekkür ediyorum. Sanata kim en çok değer verirdi? Bunu biliyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu sevgili Mustafa Kemal Atatürk. Böyle bir günün ülkemizden başlayarak Dünya’ya yayılmış olmasına ne kadar sevinirdi.Tahmin edebiliyorsunuz. 23 Nisan’ı Dünya’ya çocuk bayramı olarak armağan etmişti. Bu da Türkiye’nin Dünya’ya kazandırdığı bir başka gün. Bize durmadan aydınlanmayı, ışığı, eğitimi, bilimi, felsefeyi ve sanatı işaret eden Atatürk, bu genç sanatçıların bu çabalarını görüp, bu değerli Belediye’nin kendi halkıyla, sanatçısıyla 7’den 97’ye buluşup, bu etkinliklere renk vermesiyle mutlu olurdu. Burdan bize aydınlanma yolunu koymuş olan ve daimi önderimiz olan Atatürk’e alkışlarla sevgilerimizi yollayalım.
“Dünyayı Sanat kurtaracak, savaş değil”
Atatürk’ün önemli bir başka cümlesi ise “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” yani Yurta barış, Dünya’da Barış. Maalesef biz şu anda bu etkinliği yaparken, Dünya’da çok çirkin bir savaş sürüyor. Ukrayna istila altında. Binlerce kişi öldü. Yarın bunun yüzbinlerce kişiye çıkmasından korkuluyor. Dünya nükleer savaş tehditlerinden söz ediyor. Bunun bir an önce son bulmasını istiyoruz. Çünkü Dünya’yı Sanat kurtaracak, savaş değil. Biz Dernek olarak en başından beri ödüller veriyoruz. Dünya Sanat Günü ödülleri veriyoruz. Bunlar Dünya’nın en iyi sanatçılarına, en iyi sanat kurumlarına gibi. Ama bu yıl sadece üç ödül veriyoruz. Bunu çok anlayışla karşılayacaksınız. Bu üç ödülü de Ukrayna’ya veriyoruz. Direnişi ve barışı sağlamaya çalıştığı için Ukrayna halkına veriyoruz. Ayrıca Ukrayna sanatçılarını temsilen, onların Akademi Başkanı Victor Sydorenko’ya veriyoruz. Ayrıca onların işaret ettiği Nikita Soya adındaki genç sanatçıya veriyoruz. Onlar için üzüldüğümüzü ve sevgimizi göstermek için bu ödülleri veriyoruz. Hedefimiz barış. Bu etkinliği düzenlemizde katkısı olan Kartal Belediyesi ile Kartal Kültür ve Sanat Derneği var. Başkan Gökhan Yüksel’e katkıları için sonsuz teşekkür ediyorum.” dedi.
Bedri Baykam’ın konuşmasının ardından Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel sahneye gelerek kısa bir konuşma gerçekleştirdi.
Başkan Yüksel sanatın önemine vurgu yaparak, Kartal’da sanat ve Kültür etkinlikleri her zaman sürecek diyerek Kartallı sanatseverleri sevindirdi.
Gökhan Yüksel şöyle konuştu:
“Herkesin 15 Nisan Dünya Sanat Gününü kutluyorum. Yaşasın Sanat diye başlıyorum. Ne güzel ki, Dünya çapında düzenlenen bir organizasyonda Leonardo Da Vinci’nin doğum gününde böyle bir günün kutlanması gerekir diyerek, öneri sunan ve Dünya’da bunun kutlanmasını sağlayan sevgili misafirimiz, hocamız Bedri Baykam ile beraberiz. Buranın güzelliği aslında şu; Bizden önce sahneye çıkan güzel kardeşlerimiz hem piyano başındaki hemde ritim başındaki Kartallı kahramanlarımız. Ben aslında sanat akademisi görevlisi çalışma arkadaşlarıma ve sanata katkı yapan bütün hocalarıma teşekkür ediyorum. En büyük alkışlar da bu minik kahramanlarımıza. Aramızda çok kıymetli sanatçı dostlarımız var. Sanatçı adayı dostlarımız var. Ama yeni yetişecek olan çocukların heyecanını da sizlerle paylaşmak istiyorum.
“Kartal’da Kültür ve Sanat hep devam edecek”
Sonuçta bu kardeşlerimizn hepsi Kartallı. Dolayısı ile hayat damarlarımızdan biri sanat olmalı. Bu anlamda başöğretmenimiz, yol göstericimizin bizlere tarif ettiği kültür ve sanatıyla kendini geliştiren toplumlar olma yolunda elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Kartal’da kültür ve Sanat yaşamaya devam edeck. Bu belki elbirliği ile yapılan esnaf dostlarımızla, sanatçı dostlarımızla Derneklerimizle yapılan ufak bir dokunuştu. Bunların devamı gelecek. Yaşasın Sanat diyorum” dedi.
Konuşmaların ardındn Bedri Baykam ile Gökhan Yüksel birlikte özel hazırlanan duvarda “Barışa El Bas” panosuna el izlerini bıraktılar.
Dünya Sanat Günü etkinlikleri tüm gün boyunca Kartal Sanat Sokağında devam etti.