İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı ziyaret etti. İki lider, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.
“Son Hedefin Türkiye Olacağına İşaret Etmiştim”
Ortadoğu’daki gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Dervişoğlu, İsrail ve İran arasındaki gerginliğe dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Buna bağlı uyarılarımızı çok önceden yapmıştık. Merhum Necmettin Erbakan hocamızın bundan 50 yıl önce işaret ettiği tehdit artık kapımıza dayandı. Dünden bugüne yaşananları kapsamlı bir şekilde ele almamızın zaruretine işaret etmek istiyorum.
Genel Başkan olduğum andan itibaren bölge coğrafyasının yeniden tanzim edilmesine yönelik adımların atılacağını ve bunların beraberinde getireceği tehlikeleri hep tarif ettim.
Bölgede bir lidersizleşme yaşanacak; Irak’ta olduğu gibi, Suriye’de de bölünme ve terör koridoru oluşturulma süreci başlayacak; akabinde İran’da benzer gelişmelerin yaşanması için stratejik adımlar atılacaktı. O dönemde, son hedefin Türkiye olacağına da işaret etmiştim. Bugün yaşananlar tam da bu tarif ettiğimiz noktaya geldi. Fakat bu gelişmeler karşısında haklı çıkmanın mutluluğu içinde değilim. Keşke yanılmış olsaydık.”
“Tehlike Kapıya Dayanmıştır”
Türkiye’nin güvenliği ve ekonomisine dair de değerlendirmelerde bulunan Dervişoğlu şöyle konuştu:
“Tüm bu gelişmeler Türkiye’nin aleyhine bir tablo oluşturmaktadır.
Bir taraftan ciddi güvenlik sorunları ile karşı karşıyayız. Diğer taraftan, bu olayların doğurduğu ekonomik sıkıntılarla da baş etmek zorunda kalacağız.
Özetle ifade ediyorum ki: Tehlike kapıya dayanmıştır.
Millî birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz aşikârdır. Bizi, bu tehditle karşı karşıya olan diğer devletlerden ayıran en temel özellik; üniter devlet yapımız ve millî kimliğimizdir. Bu nedenle, üniter yapımıza sahip çıkmalı ve millî kimliğimizi zedeleyecek adımlardan kesinlikle uzak durulmalıdır.”
“Türkiye’nin Gündeminde Başka Sorunlar da Var”
Erbakan’ın ekonomiyle ilgili görüşlerine katıldığını belirten Dervişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu konuda görüşlerimiz örtüşüyor. Ancak Türkiye’nin gündeminde başka önemli meseleler de var. Yeni anayasa tartışmaları da yürütülüyor ve bu süreç adeta bir torba kanun mantığıyla ele alınıyor.
TBMM’de Anayasa ve Adalet Komisyonları varken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sarayda oluşturduğu 11 kişilik komisyon, yeni anayasa hazırlıklarına başlamış durumda.”
“Sonuna Kadar Direneceğiz”
PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan üzerinden yürütülen sürece dair de açıklama yapan Dervişoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Terör örgütü PKK’nın elebaşı Öcalan’a yönelik yapılan çağrı ve sonrasında başlatılan sözde ‘milli birlik ve kardeşlik’ süreci kapsamında oluşturulmak istenen komisyonun beraberinde getireceği tehlikeleri Erbakan ile değerlendirdik.
TBMM’de daha önce bir iddia gündeme gelmişti. Sayın Bahçeli, ‘Öcalan gelsin, DEM Parti kürsüsünde konuşsun ve örgütünü feshetsin’ demişti. O dönem de buna karşı tavrımızı açıkça ifade etmiştim. Bugün de bu tutumumuzda en ufak bir değişiklik yoktur.
Eğer Öcalan’ı TBMM’ye getiremeyenler, bu yeni komisyon aracılığıyla Türkiye’yi Öcalan’ın ayağına götürmeyi planlıyorsa; buna da sonuna kadar direneceğimizin bilinmesini isterim.”
“TBMM Bypass Ediliyor”
Sürecin Meclis’in dışına taşınmasına da tepki gösteren Dervişoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Bu süreçte TBMM devre dışı bırakılmakta ve kurulan komisyon vasıtasıyla bir rol biçilmeye çalışılmaktadır. Tüm bu olup bitenlerin hangi çerçevede gerçekleştiği kamuoyunun malumudur.
Bu yeni komisyon girişimi de TBMM’yi böyle bir sürecin parçası hâline getirme çabasının bir sonucudur.”