ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,0888
EURO
38,0982
ALTIN
2.840,42
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
22°C
İstanbul
22°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Açık
27°C

Onursal Adıgüzel: İnternete Bir Yılda Yüzde 121 Zam

Onursal Adıgüzel: İnternete Bir Yılda Yüzde 121 Zam
A+
A-

Türk Telekom 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere internet tarifeleri ve modem ücretlerine zam yapacağını duyurmuştu. Zamlı fiyat tarifesinin uygulamaya geçmesine sayılı günler kala CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son bir yılda 16 Mbps’ye kadar olan internet aboneliklerine %121 zam yapıldığını hatırlatan Adıgüzel, “Bilgiye erişim aracı olarak internetin öneminin günden güne arttığı bir çağda yapılan zamlar, özellikle yoksul ve dar gelirli hanelerin sırtındaki ekonomik külfeti daha da ağırlaştırmakta. Hali hazırda sabit geniş bant kullanım oranında OECD ortalamasının çok gerisindeyiz. Sağlıktan eğitime, bürokratik işlemlerin yürütülmesinden ticarete kadar hayatın birçok alanında kullanılan ve temel bir ihtiyaç olarak değerlendirilmesi gereken internet, 20 yıllık iktidarın yanlış politikalarının sonucu geniş halk kesimleri için daha da erişilmez hale geliyor.” ifadelerini kullandı.

“Yapılan Zam En Çok Dar Gelirli Kullanıcıları Etkileyecek”

“Söz konusu zam sonrası 16 MBPS internet 281 TL’den 336 TL’ye, 24 MBPS internet 296 TL’den 351 TL’ye, 34 MBPS internet 316 TL’den 371 TL’ye, 50 MBPS internet 337 TL’den 392 TL’ye, 100 MBPS internet 357 TL’den 412 TL’ye yükselecek. Kullanıcılar 24 ay taahhüt verdiği takdirde 16 MBPS ila 100 MBPS arası değişen hızlardaki internet için aylık 199 TL ila 264 TL arası bir fatura ödeyecek. Bu ücretlere ek olarak kullanıcıların 24 ay boyunca ödeyeceği faturalara, aylık 20 TL’den 45 TL’ye yükselen modem ücreti de yansıtılacak. 2021’de 16 MBPS internet ücretinin 90 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda son bir yılda yapılan zam oranı %121’e ulaşmış durumda. Bu da demek oluyor ki yapılan zam en çok dar gelirli kullanıcıları etkileyecek. Gelişmiş ülkelerde sabit internet hizmeti sunan birçok şirket 16 MBPS ya da 24 MBPS gibi düşük hızları kullanıcılarına hizmet olarak dahi sunmuyor. Oysa Türkiye’de çağın çok gerisinde kalan 16 MBPS hızına ulaşabilmek için hanelerin bütçesinden çıkacak miktar modem ile birlikte 244 TL’yi buluyor.”

“İktidar, Vatandaşı Yavaş ve Pahalı İnternete Mahkum Etti”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü Üç Aylık Pazar Verileri Raporuna da değinen Adıgüzel:

“2022 yılı birinci çeyrekte Türkiye’deki sabit genişbant abonelerinin yaklaşık %30’u 10- 16 MBPS, %24’ü ise 16-24 MBPS arası hızda bağlantı sunan paketleri tercih ettikleri görülmektedir. Sabit geniş bant internet abonelerinin büyük bir kısmı düşük hızlarda internet hizmeti alabiliyor. Rapora göre 50 MBPS ve üstü paketlere erişen abone sayısı sadece %9,2. Bu da demek oluyor ki kullanıcıların %90’ından fazlası yavaş paketlere erişebiliyor. Yavaş paketlere daha yüksek oranda zam yapılması kullanıcıların ezici bir çoğunluğuna yüksek oranda zam yapılması anlamına geliyor. Gerek altyapı yetersizliği gerekse adaletsiz ücret politikaları ile iktidar, vatandaşı yavaş ve pahalı internete mahkum ediyor. Son verilere göre Türkiye, sabit internet hızında 182 ülke arasında 107. sırada yer alıyor. OECD ülkeleri arasında ise sonuncu. Bir başka araştırmaya göre ise internet satın alınabilirlik değerlendirmesinde dünya genelinde 73, Avrupa’da ise sonuncu sıradayız.”

“Herkesin Ucuz ve Hızlı İnternete Erişebildiği Bir Türkiye Mümkün”

“Cumhuriyet Halk Partisi iktidara geldiğinde 20 yıllık AKP iktidarı süresince gelişmiş ülkeler ile Türkiye arasında açılan makası nasıl daraltacağını bugünden planlıyor. Kuşkusuz ülkemizi gelişmiş ülkeler ligine sokmanın yolu, herkesin teknolojiye erişebildiği ve güven içinde kullandığı bir ortamı yaratmaktan geçiyor. Bu bağlamda dijital dönüşümü Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ana başlıklarından biri olarak görüyoruz. Dijital dönüşüme dair politikalarımızı hiç kimseyi arkada bırakmayacak şekilde tasarlıyoruz. Yaşadığımız bilgi çağında halkı en geniş refah araçlarına ve imkanlarına ulaştırmanın yolu, herkesin ucuz ve hızlı internete erişebilmesinden geçiyor. Başta fiber optik altyapı olmak üzere telekom altyapısına dair yeni yatırımlarla ve vatandaşa hizmeti önceleyen politikalarla sabit genişbant interneti lüks olmaktan çıkaracağız. Herkesin ucuz ve hızlı ve hızlı internete erişebildiği bir Türkiye mümkün.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.