ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Çok Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
22°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
18°C

Normal doğumun avantajları nelerdir?

Normal doğumun avantajları nelerdir?
24.10.2021 13:55
A+
A-

Hamile kalmak ve bebek dünyaya getirmek, kadınlar için son derece mutluluk ve heyecan verici bir olaydır. Özellikle doğum yapmak ve karnında taşıdığı bebeği kucağına almak, mucizevî bir olay olarak görülür. İlk hamilelik deneyimi yaşayan birçok anne adayını, gebelik döneminde en fazla düşündüren olay ise bebeğini hangi doğum yöntemiyle kucağına alacağı sorusu olacaktır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ulviye İsmailova, normal doğum hakkında bilgi verdi.

Kadınların hamile kalmasıyla birlikte doğum tarihinin başlangıcı olarak, son adet gördüğü tarih baz alınmaktadır. Bu tarihten itibaren bebeğin büyüyüp tam anlamıyla gelişmesi 40 hafta sürmektedir.

40. haftasını dolduran fetüs ise, doğum sürecine girmiş olacaktır. Normal doğum ise; bebeğin başı aşağıda olacak şekilde, vajinal yoldan anne bedeninden ayrılması olarak tanımlanmaktadır.

Plasenta ve zarlar da, aynı şekilde bebek doğduktan sonra kendiliğinden dışarı atılmaktadır. Elbette her gebeliğin normal doğum için 40.haftasını doldurması beklenmemektedir. Çoğu gebelik 37-40 hafta arasında oluşan normal doğum belirtileriyle birlikte sonlanmaktadır.

Normal doğumun avantajları

– Kısa bir süre istirahat sonrası ayağa kalkabilir, yemek yiyebilir içebilir ve bebeğini emzirebilir.
– Anne ile bebek arasındaki bağ son derece hızlı kurulur.
– İstedikleri sayıda gebe kalabilmeleri ve bebek dünyaya getirmeleri mümkündür.
– Hastaneden çok daha kısa sürede taburcu olunur.
– Kanama, ağrı veya enfeksiyon riski diğer operasyonlara göre daha az görülür.
– Bebekler, anne memesini daha iyi kavrama becerisi gösterirler.
– Bebeklerin akciğerleri doğum esnasında basıya uğradıkları için, daha az solunum sıkıntısı yaşamaları sağlar.

Hamilelik döneminde hareketlerinizi kısıtlamayın

Yeni dünya düzenin de hem iş hem de sosyal yaşantımızda hareketsiz bir yaşamın hakim olması toplumda obezite, diyabet, kalp damar hastalıklarının son derece yükselmesine sebep olmuştur. Hamilelik doğal bir süreçtir ve risk durumu taşımadığı sürece kadınları aktif yaşamlarından uzaklaştırmak, hareketlerini kısıtlamak yanlıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ulviye İsmailova, konu hakkında bilgi verdi.

Hamilelik dönemin de yapılan egzersiz kilo kontrolünü sağlamakla beraber kas gücünüzün yükselmesini ve daha rahat doğum yapmanıza olanak tanır. Bununla birlikte sindirim sisteminizi toparlar, gebelik şekerine yakalanmanızı önler ve kadını sosyal hayattan koparmaz. Amerikan obstetrik ve jinekologların önerdiği egzersiz sırasında kalp hızının maksimum dakikada 120 üstüne çıkmaması lazımdır.

Egzersiz yaparken önerilenler

İlk olarak doktorunuzla görüşün. Doktorunuz bebeğinizin ve sizin durumunuzu değerlendirerek size gerekli bilgiyi verecektir.

Ortalama olarak egzersiz süresi 30 ila 35 dakikayı geçmemelidir. Uzun süre sırt üstü kalmamaya özen gösterilmeli. Isınma için yaklaşık 1-2 dakika harcayın. Spora hızlı başlayıp hızlıca bitirmeyin.

Spor sırasında bol bol su için, rahat kıyafetler giyin. Düzenli egzersiz yapmayan bir kadın hamilelik döneminde bir egzersiz programına katılmak istiyorsa hamilelik döneminin 11 ve 12. Haftasının tamamlanmasını beklemek gerekir, spor yapmaya yüzme ile başlamanız bedeniniz ve bebeğiniz için daha faydalıdır. Egzersiz sırasında karın ağrısı, sırt ağrısı, çarpıntı, kanama ve yorgunluk hissettiğinizde egzersiz programına ara verin. Hemen sol yan pozisyonuna yatın.

Hamileler su içerisin de spor sonrası ağrılarının azaldığını ve geçtiğini özellikle sırt ağrılarının son derece azaldığını, daha enerjik ve daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir. Yüzme esnasında egzersizler kan dolaşımını düzenlemekte ve varisleriniz var ise bunları azalmakta, solunum kaslarınızı güçlendirmekte, bu da kas ağrılarınızı düşürmektedir. Burada en önemli noktalardan birisi ise spor programının kişiye özel olması gerektiğidir.

Özellikle vücudunuza esneklik veren nefes egzersizlerinizi öğrenmeniz nedeni ile doğumu da oldukça kolaylaştırır. Hamileler için öneriler listesinin üst sırasında bulunur.

Yürüme

Basit, kolay, maliyeti olmayan ve oldukça etkili bir spordur. Haftada 4-5 kere 20-30 dakikalık egzersizler annede iyilik duygusunu artıracak, sağlığını iyileştirecektir.

{$ item.Title $}

{$ item.Title $} © {$ item.Files[0].Sources[0] $}

{$ item.Title $}

{$ item.Title $}

{$ item.Title $}

{$ photo.Metadata.Title $}

{$ photo.Metadata.Title $}

0%Ana Sayfaya Yönleniyorsunuz…

Demirören Tv Holding A.Ş. – CNN ™ CNN Inc. A WarnerMedia Company.
All Rights Reserved.

LG

MD

SM

XS

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.