enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,8657
EURO
36,6223
ALTIN
3.047,57
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

Kocaeli’de “16 Ocak Gazetecilerin Onur Günü” kutlandı!

Kocaeli’de “16 Ocak Gazetecilerin Onur Günü” kutlandı!
A+
A-

Sanayi kenti Kocaeli’nin Türk tarihinde önemli işlere imza attığı ve özellikle kurtuluş şavaşında gösterdiği kahramanlıkları tarih kitaplarında çokca bahsedilmiştir. Çok bilinmeyen bir özelliği ise gerçekten çok ilginç.

Kocaeli’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulumunda gördüğü işlevlerden en önemlisi, Atatürk’ün 16 Ocak 1923 günü burada gazeteciler ve kanaat önderleriyle yaptığı basın toplantısı ile yapacaklarını düşündüğü şeylerin ilk kıvılcımlarının atıldığı gün oluşudur.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk bu toplantı ile kuracağı Cumhuriyet ile ilgili gelişmeleri ve özellikle lozan barış anlaşmasının detaylarını gazetecilerle paylaşmış ve onların fikirlerini almıştır.

Kocaeli’nin İzmit İlçesinde bulunan ve Sultan 2. Mahmut tarafından yaptırılan ve uzun yıllar Sultan Abdulaziz’in av köşkü olarak kullanılan ve yöre insanının kısaca “saray” olarak adlandırdığı Kasr-ı Hümâyun’da gerçekleştirilen bu önemli toplantıya dönemin öne çıkan gazetelerin başyazarları olan, Tevhid-i Efkâr’ın başyazarı Velit Ebüzziya
Vakit’in başyazarı Ahmet Emin (Yalman)
Akşam’ın başyazarı Falih Rıfkı (Atay)
İleri’nin başyazarı Suphi Nuri (İleri)
İkdam’ın başyazarı Yakup Kadri (Karaosmanoğlu)
Tanin’in başyazarı İsmail Müştak (Mayakon)
İzmit Muhabiri Hakkı (Kılıçoğlu) (İleri) ile Adnan (Adıvar) ve eşi Halide Edip (Adıvar) katılmışlardır. Ayrıca günümüdeki ismi Kızılay olan ancak o dönemde Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti Başkanı olan Hamit bey de iştirak etmiştir.

Toplantıya ayrıca 1920 yılında kurulmuş olan TBMM’den 4 yazman da konuşulanları kaydetmek üzere davet edilmiştir.

Atatürk 14 Ocak 1923 günü yani toplantıdan sadece 2 gün önce annesi Zübeyde Hanım’ın vefat haberini almasına karşın, yine de cenazeye gitmeyerek belirlenen basın toplantısını ertelememiştir. Yaklaşık olarak 6 saat süren basın toplantısında büyük lider Mustafa Kemal, hilafeti kaldıracağının işaretlerini vermiş ve toplumun bir şekilde nabzını tutmuştur. Atatürk bu toplantı ile günümüzdeki Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşununda mesajlarını paylaşmıştır.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti işte bu özel günü geleneksel bir kutlamaya dönüştürmüş ve ulu önderin gazetecilere verdiği önemi ve Cumhuriyetin kuruluşunda Kocaeli’nin nasıl bir rol oynadığının anlaşılması için çeşitli etkinliklerle her yıl festival havasında “Basın Onur Günü” olarak yad edilmesini sağlamış.

Bu tarihi toplantının bu sene 100. yılı olması nedeniyle gazeteciler yine eski tren istasyonunda buluşarak, Atatürk heykeli önünde çelenk bıraktılar. Törenin ardından Kasr-ı Hümayun önüne yürüyen gazeteciler burada Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Kocaeli Milletvekilleri Cemil Yaman ve İlyas Şeker, Ak Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, CHP Kocaeli İl Başkanı Bülent Sarı, İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Nısret Acur, Kocaeli Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Kocaeli İl Jandarma Komutanı Alb. Yavuz Selim Kapancı, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Dim ile duayen gazeteci Yavuz Donat ve protokol üyelerinin de iştiraki ile saygı duruşu ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde İstiklal Marşının hep bir ağızdan okunmasıyla muhteşem törene başladılar.

Törende ilk olarak söz alan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, günün önem ve değerine vurgu yaparak gazeteciliğin onur günü olan bu özel günü 1986 yılından beri kutladıklarını hatırlattı.

Kaplan, konuşmasında bu önemli günü tozlu raflardan indirerek bügüne kazandıran Metin Karan, Yalçın Aslan ve Bedri Dölkeleş’e emeklerinden ötürü teşekkür etti. Başkan Cemal Kaplan ayeıca Medya evi için katkılarını esirgemeyen ve her şekilde gazeteci dostu olarak tanımladığı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a da şükranlarını sundu.

Cemal Kaplan’ın ardından söz alan Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Dim ise yaptığı konuşmada 16 Ocak 1923 günü burada gerçekleşen basın toplantısının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir kilometre taşı olduğunu hatırlatarak, Atatürk’ün o tarihte gazetecilere kanaat önderi muamelesi yapması ve onlara ne kadar güvendiğini ortaya koyması kendileri için bir onur kaynağı olduğunu belirtti.

Daha sonra kürsüye davet edilen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da yaptığı konuşmada Kocaeli ve Türkiye tarihinin çok önemli bir gününde burada olduklarını ancak bu günün Türkiye’de çok karşılık bulamadığına vurgu yaparak, Sivas ve Erzurum Kongrelerinin çok önemi olduğunu fakat burada 6 saat boyunca gerçekleşen toplantının da o denli önemli olduğunu hatırlattı. Yeni kurulan Ülkenin yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğunun ilk kez burada dillendirildiğine dikkat çeken Büyükakın, böylesi bir günün Türkiye’nin her yerinde coşku ile kutlamak gerektiğine işaret etti. Gaztecilerin hengame içerisinde çok yorulduklarını ifade eden Büyükakın, gazetecilerin kimseye yaranamdığını da bildikleini söyledi. Tahir Büyükakın kendilerinin gazetecilere önem verdiğine değinerek medya evinin hayırlı olması temennisinde de bulundu.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da yaptığı konuşmada 19 Mayıs 1919’da başlayan milli mücadelenin Osmanlı’nın küllerinden yeni bir Türkiye Cumhuriyeti kazanılmasına dek sürdüğünü ifade ederek, Kocaeli’nin İngilizler tarafından işgal edildiğini ve Gazi Mustafa Kemal önderliğinde kurtuluş savaşının kazanıldığını bunda burada yapılan toplantının son derece önem arzettiğine dikkat çekti. Burada yapılan toplantıda Ankara’nın başkent olması ve kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin tartışılmasının da ayrı bir gurur kaynağı olduğuna vurgu yaptı.

Törenin ardından gazetecilerin her türlü ihtiyacını gidermek üzere Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile hayata geçirilen “Medya Evi” protokol üyelerinin katılımı ile hizmete açıldı.

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti tarafından organize edilen 16 Ocak Onur Günü etkinlikleri gece de verilen balo ile devam etti. The Ness Hotel’de gerçekleşen “16 Ocak Basın Balosu” gazetecilere unutulmaz bir gece yaşattı. Gazetecilerin aileleri ile birlikte katıldığı balo renkli görüntülere sahne olurken, felekten bir gece çalmalarına da vesile oldu. Gecede ayrıca yapılan çekilş ile Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti üyelerine çeşitli hediyeler takdim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.