Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneğimiz, son yönetim kurulu toplantısında aldığı kararla, Güneydoğu Kültür Gezisi düzenledi. Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, ve Mardin illerini kapsayan kültür gezisi, hedeflendiği gibi, altı ilde ve altı günde, keyifli bir şekilde gerçekleştirildi.
(AYDAD) Kültür gezisine ulusal ve yerel olmak üzere, 38 gazeteci katıldı. Ahmet Işıkdağ başkanlığında düzenlenen gezinin ilk durağı Malatya oldu. Sabah saatlerinde başlayan Malatya gezisine ev sahipliği yapan, Yeşilyurt Belediyesi sosyal tesislerinde ağırlanan gazetecilere yörenin doğal ürünlerinden hazırlanmış muhteşem kahvalılıklar ikram edildi.
Bilindiği üzere; Malatya tarih boyunca çeşitli kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Aslantepe, Nemrut Dağı, Battalgazi Ulucami, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Fırıncılar Höyük, Bayramtepe Höyük, Ören Höyük, ikinciler Höyük, Aslantaş, Kağköy Kaya Kabartmaları, Levent Vadisi, Ansur ve Kaletepe Höyük gibi tarihi zenginlikleri olan illerimiz arasındadır. Gazeteci ekibi olarak çıktığımız kültür gezisine ilk olarak, Silahtar Mustafapaşa Kervansaray ziyaretiyle başlandı. Arkeolog Cem Kaya tarafından anlatılan, kervansaray 1637 tarihinde IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yapılmış, 2007-2010 restore edildikten sonra son halini almış. Buradaki bilgiler ışığında, geziye diğer bir tarihi mekanla devam ettik.
Poyraz Konağı; Mimarisiyle kendine hayran bırakan konak, 1890 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Poyraz Konağının birçok özelliği, o döneme ait binalarla mukayese edildiğinde, kerpiç, taş ve ahşap malzemelerle yapılmış olmasına rağmen, iki katlı konak bütün ihtişamıyla tarihe meydan okumaya devam ediyor. Cumhuriyetin ilk kurulduğu dönemde belediye binası olarak kullanılan konak, daha sonra Battalgazi Belediyesi tarafından aslına uygun restore edilerek Türkiye’nin İlk Mahalle Yaşam Müzesine dönüştürülmüştür.
KAYISI KOKAN MALATYA
Malatya kaysının başkenti olarak da bilinir. Kaysıdan birçok lezzetli yiyecek elde eden Malatya halkının şimdiki gözdesi kaysı çekirdeği kahvesi.
Yeşilyurt Belediyesi’nin öncülüğünde seri üretimi yapılan, kaysı çekirdeği kahvesini tatmak, gazetecilere de nasip oldu. Lezzet Caddesindeki kültür gezimizde bizleri tarihi kahve müzesinde ağırlayan, Yeşilyurt Belediyesi çalışanları, kahvenin tarihi boyunca yaşadığı yolculuğu anlataırken bizler, bu eşsiz lezzetten yudumlayarak kahvenin değişik aromalı keyfini yaşadık. Lezzet Müzesini gezerken, Kent Belleği Müzesi, Gastronomi Müzesi ve Tekstil Müzesini de gezme imkanı bulduk ve zihnimizde güzel anılarla ayrıldık.
Bizlere güzel ve bir o kadar keyif verici gezide desteklerini sonuna kadar sunan, Malatya Yeşilyurt Belediyesine sonsuz teşekkürler.
Gittiğimiz her yerde, fotoğraflayarak anılarımızı canlı tutan dotlara teşekkürler..
Konaklamamızda yardımcı olan, dernek üyelerimize teşekkürler..
Kültür Gezisinin mimarı,AYGAD Başkanı Ahmet Işıkdağ’a teşekkürler…
Her an yanımızda olan, sohbetleri, samimiyetleri ve içten davranışlarıyla tüm üyelerimize teşekkürler..