ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,2358
EURO
37,0299
ALTIN
3.015,67
BIST
8.826,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C

Yasar Geler

yasargeler@gmail.com

İhtiyar Gençlik

27.03.2023 16:44
A+
A-

Şimdi yukarıdaki başlığa baktığımızda iki ters kutup sözcük bir araya nasıl ve neden geldi, diye düşünebiliriz.
Gençlik, on sekizli yaşlarla başlayıp yaklaşık otuzlu yaşlara kadar geçen süreyi ifade eder. İhtiyarlık ise, ellili yaşlarla başlayıp yaşayabildiğiniz kadar olan süreyi ifade eder.
Şimdi “İhtiyar Gençlik” söylemini inceleyelim. Aslında bu söylem bir TV sunucusu arkadaşımıza Selçuk Tepeli’ ye ait bir söylemdi. Bir akşam ki haber sunumunda gençliğin geldiği durumu ifade ederken bu sözü kullanmıştı. O akşam bu sözü not etmiştim. Çünkü, ilginç gelmiş ve dikkatimi çekmişti. Bugün de hadi bir şeyler yazayım diye bilgisayarımın başına geçtiğimde aklıma o söz geldi. Çünkü, ülkemiz bir seçim atmosferine giriyor ve bu durum en çok da gençlerimizi etkileyecek diye düşünüyorum.
Bir gazeteci olarak toplum içerisinde ve özellikle de gençleri gözlemlediğimde ortaya çıkan duruma bakıyorum ve gerçekte gençliğin durumunun çok ama çok vahim olduğunu düşünüyorum.
Şimdi sırasıyla anlatayım gençliğin durumunu:
Cepte para yok. Ebeveynine bağlı bir yaşam sürüyor.İşi yok. Ülkemizin ekonomik yapısı yeni istihdamı kaldırmıyor. Çünkü, dışa ve ithalata bağımlı bir ekonomik durum söz konusu.
Gelecek hayalleri yok. Çünkü, kaç üniversite bitirirsen bitir, kaç dil bilirsin bil, şayet siyasi bir desteğin yoksa geleceğin olmuyor. Hatta siyasi bağın varsa da bazen sana sıra gelmiyor. Çünkü daha öncelikli olan aileler vs. var.
Beslenme yetersiz. Çünkü okullarda okuyan gençliğin o ucuz diyebildiğimiz yemekleri dahi yiyebilme imkânları kalmamış, yani birçoğu onu da yiyemiyor.
Sosyal hayatları yok. Çünkü, sosyal hayat parayla oluyor. Sinemaya gidemez, tiyatro izleyemez, kitap okuyamaz, bir kafede çay içemez, bir parkta dolaşamaz. Bunların hepsini yapabilmeleri için cebinde parası olması lazım.
Araştırma, inceleme, gezme ve tanıma şansları yok. Çünkü, bunları yapabilmek için para lazım. Para yok. Aileler destek vermekte zorlanıyor.
E bakıyoruz elimizde nasıl bir gençlik kaldı? Kendine güvenemeyen, korkak, yitik, bitik ve daha yirmili yaşlarda iken yaşlanan, hayatın olumsuz koşullarından etkilenen ve yaşam kahrından ihtiyarlayan bir gençlik!
Elimizde ne kaldı? Bir an önce gelecek hayali kurabildiği, iş sahibi olabilmeyi umduğu ve bunun gerçekleşebilmesi için de yurt dışında yaşama şansından başka şansı olmayan bir gençlik!
Yani, elimizde kalan koskoca bir HİÇ!
Yarattığımız eserlerle gurur duyabiliriz!

Yazarın Diğer Yazıları
09.10.2024 22:16
25.12.2022 17:38
21.01.2024 16:11
21.12.2021 14:59
Yorumlar

  1. Ali ihsan dedi ki:

    Selam hocam,aslında ihtiyar gençliği tersten okuyalım derim ben ..Genç ihtiyarlar..Vallahi genel anlamda gençleri bir iki gömlek geçerix ama fiziksel değil mantelite olarak.Gençler yine de eğitim ve genel kültür birikiminiz oldukça ve lümpen olmadığınız sürece geleceğimizsiniz..