ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
32,3679
EURO
34,9483
ALTIN
2.325,20
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

27 Yıldır küllenmeyen acı!

27 Yıldır küllenmeyen acı!
12.07.2022 11:03
A+
A-

Dünya tarihine soykırım olarak geçen Srebrenitsa katliamının 27. yıldönümü nedeniyle Kartal’da bir anma etkinliği düzenlendi.

 Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da Temmuz 1995’te yaşanan soykırımın 27’ncı yılı dolayısıyla Kartal’da anma programı düzenlendi. İnsanlık tarihinin kara lekelerinden biri olan ve 8372 soydaşımızın can verdiği olaylar bir kez daha hatırlanarak, hayatını kaybedenler yad edildi.

Anadolu Yakası Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği ile Kartal Belediyesi’nin birlikte hazırladığı programa CHP Milletvekilleri Yüksel Özkan, Akif Hamzaçebi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Memleket Partisi İstanbul İl Başkanı Ertuğrul Gülsever de yerlerini alırken, çok sayıda vatandaş da iştirak ettiler.

Soykırıma uğrayan soydaşlarımızın anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşının hep bir ağızdan okunmasının ardından soykırımı anlatan bir belgeselin seyredilmesiyle başlayan etkinlikte daha sonra konuşmalara geçildi.

Anma programında bir konuşma gerçekleştiren Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği Başkanı Erdoğan Erdem Osmanlı’nın 1878 yılında savaşmadan terk ettiği Balkanlardan çekilmesi sonucu başlayan Türk düşmanlığının günümüzde de sürdüğünü hatırlatarak, o günden bugüne kadar 10 milyon Müslüman Türk’ün soykırıma uğradığını ifade etti. Tarih kitaplarında bu soykırımların yazılmadığına dikkat çeken Erdem, soykırım yapılan bölgenin NATO ve Birleşmiş Milletler tarafından koruma ve güvence altında olmasına karşın bunların yaşandığına şahit olunduğunu belirterek böylece NATO’nun katil olduğunu acı bir şekilde öğrendiklerini haykırdı. Erdoğan Erdem sonuçta burada emellerini gerçekleştiren emperyalist güçlerin Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında Atatürk duvarına tosladıklarını söyledi.

Programda daha sonra söz verilen Kartal Belediye Başkan vekili Oktay Aksu ise yaptığı konuşmada 2010 yılında soykırım yapılan bölgeyi gezme fırsatı bulduğunu ifade ederek, orada gördüklerinin insanın kanını donduracak kadar kötü olduğunu söyledi. Aksu, “sözde güvenli bir bölge adında bir yer yapıyorsunuz ve sonrasında silahsız ve savunmasız çoluk, çocuk herkesi katlediyorsunuz. Biz burada bu tarihi bir soykırım olarak anarken orada bayram ilan ediliyor. Biz yöneticilere düşen bu ve benzeri olayları gelecek nesillere aktarmak olmalıdır.” Diye konuştu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise yaptığı konuşmada Avrupa’nın göbeğinde yakın zamanda 8372 kardeşimizin katledilmesini hissetmek için Boşnak olmaya gerek olmadığını belirterek, Müslüman olmaya da gerek olmadığını, siyasi fikirlerin ne olduğunun da önemsiz olduğunu, bu acıyı anlamak için sadece insan olmaya gerek olduğunu ifade etti.

Günün anlam ve önemine dair konuşmasını gerçekleştiren bir başka isim de CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan oldu. Özkan yaptığı konuşmada bu katliamı unutmayacağız, unutturmayacağız diye sözlerine başlarken, Atatürk’ün oluşturduğu dış politika ekseninde yürüdüklerini hatırlatarak, CHP’nin bunu siyasi bir miras olarak algıladığını da sözlerine ekledi.

Mikrofona gelerek konuşmasını gerçekleştiren bir başka isim ise CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi oldu. Hamzaçebi yaptığı konuşmada acıların unutulmaması gerektiğini, aksi halde tekrarlayacağını dile getirerek, “Dünyanın gözü önünde yaşanan bu büyük acı Boşnakların hüzünlü tarihidir. 20. Yüzyılın yüzkarasıdır.”  Dedi.

Kartal Meydanı’nda yer alan ve Gürcü heykel sanatçısı Jhon Gogaberishvili’nin yaptığı Srebrenica Boşnak Soykırımı Anıtı önünde kurulan sahnede yapılan konuşmaların ardından konuklar hep birlikte anıta karanfiller bıraktılar.

Yoğun programları nedeniyle anma etkinliğine katılamayan İYİ PARTİ Genel Başkanı Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise gönderdikleri telgraf ve çelenklerle 27 yıllık acıya ortak oldular.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.