Türk edebiyatının önemli isimlerinden yazar, senarist ve eleştirmen Selim İleri, 8 Ocak 2025 tarihinde İstanbul’da 75 yaşında hayatını kaybetti.
30 Nisan 1949’da İstanbul’un Kadıköy ilçesinde dünyaya gelen Selim İleri, edebiyat dünyasına 1967 yılında yayımlanan “Savaş Çiçekleri” adlı öyküsüyle adım attı. 1968’de ise “Cumartesi Yalnızlığı/Güz Notları” adlı ilk kitabını yayımlayarak edebiyat camiasında kendine sağlam bir yer edindi.
İleri, 1975 yılında yayımlanan “Dostlukların Son Günü” adlı öykü kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. Ardından, “Her Gece Bodrum” adlı romanı ile 1977’de Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazandı. “Yaşarken ve Ölürken” adlı eseri de Milliyet Sanat tarafından yılın romanı seçildi.
Senaryo yazarlığına da adım atan İleri, 1971’de Halit Refiğ’in teşvikiyle “Cennetin Kapısı” adlı ilk senaryosunu yazdı. 1982’de “Kırık Bir Aşk Hikâyesi” senaryosuyla Sinema Yazarları Derneği’nden en iyi senaryo ödülünü aldı. Ayrıca “Hiçbir Gece” adlı filmiyle yönetmenlik de yaptı.
1990’lı yıllarda tiyatroya adım atan İleri, “Cahide, Ölüm ve Elmas” adlı ilk oyununu yazdı. 1997’de “Allahaısmarladık Cumhuriyet” adlı oyunuyla Afife Jale ve Avni Dilligil ödüllerini kazandı. “Mihri Müşfik: Ölü Bir Kelebek” adlı eseri ise ona Devlet Sanatçısı unvanını kazandırdı.
Selim İleri, Türk edebiyatı, sineması ve tiyatrosuna önemli katkılarda bulunan bir isim olarak, eserleriyle hafızalarda kalmaya devam edecektir.
Selim İleri’nin vefatı, Türk edebiyatı, sineması ve tiyatrosu için büyük bir kayıp olmuştur. Kendisine Allah’tan rahmet; ailesi, sevenleri ve okurlarına başsağlığı diliyoruz. Mekanı cennet olsun.