CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine üst üste gelen zamları Meclis gündemine taşıdı. Karasu, iktidarın yarattığı ekonomik yıkımın faturasını millete yüklemek istediğini belirterek, bu artışların düşük ücretle geçinmek zorunda kalan işçi, memur ve emeklilerin maaşlarına nasıl yansıyacağına dair hükümetten açıklama beklediğini vurguladı.
Yapılan son zamlarla birlikte İstanbul’un iki yakasını birbirine bağlayan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün tek yön geçiş ücreti 24 TL’den 33 TL’ye, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş 49 TL’den 70 TL’ye, Osmangazi Köprüsü’nün geçiş ücreti 399 TL’den 555 TL’ye, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ücreti ise 419 TL’den 585 TL’ye yükseldi.
Karasu, zamların özellikle yoksulluk sınırının altında yaşayan vatandaşlar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtirken, hükümetin bu süreçte vatandaşları değil, sermaye sahiplerini desteklediğini iddia etti. “Geçiş garantileri sayesinde şirketler zengin edilirken, vatandaşlarımız geçim mücadelesi veriyor” diyerek, devletin bu şirketlere öngörülen devasa ödemeler yaptığını hatırlattı. Ocak-Haziran 2024 döneminde şirketlere Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinden 36 milyar 109 milyon lira ödeme yapıldığını ifade etti.
Karasu ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na yönelttiği soru önergesinde, köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde yapılan zamların hangi gerekçelerle uygulandığının ve TÜİK’in maliyet artışları dikkate alınıp alınmadığının açıklanmasını talep etti. Karasu, ayrıca, “Şirketler ne kadar vergi ödüyor, ödüyor mu?” diye sorarak, 2021-2023 yılları arasında vergi ödemeyen şirketlerin listesini istedi. Hükümetin bu zammı memur, işçi, emekli ve asgari ücretle geçinenlerin maaşlarına yansıtmayı düşünüp düşünmediği de sorgulandı.
Bu tartışma, hükümetin ekonomik politikalarının halk üzerindeki etkisine dikkat çekerken, köprü ve otoyol zammının sosyal adalet ve ekonomik sürdürülebilirlik konularında ciddi sorulara yol açtığını gözler önüne serdi.