enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,4790
EURO
36,4005
ALTIN
2.956,07
BIST
9.292,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

İklim Değişikliğine Bağlı Su Krizi, Tarımsal Üretimde Alarm Veriyor!

İklim Değişikliğine Bağlı Su Krizi, Tarımsal Üretimde Alarm Veriyor!
08.09.2023 13:07
A+
A-

Tüm uzmanlar iklim krizine bağlı kuraklık için uyarıyor! Yurdumuzun her bölgesinde içme suyumuz kritik seviyelere inerken, tatlı su kaynaklarımızın %72’si (yılda 44 milyar metreküp) tarımsal sulamada kullanılıyor. 8 milyon hektarlık tarım arazisinin yaklaşık %70’i en verimsiz tarımsal sulama tekniği olarak kabul edilen salma sulamayla yapılıyor.

Aynı arazi koşullarında minimum %40 su tasarruf sağlayan damla sulama sistemi kullanımı %8-10’da kalırken, yağmurlama, pivot, damla sulama gibi modern tekniklerle yapılan toplam sulama oranı %30’larda gerçekleşiyor.

DSİ verilerine göre; tarımsal sulamada teknik hesaplamalarla tespit edilen su ihtiyacının iki katından fazlası arazilerde kullanılıyor. Bu veriler, tarımda su kayıplarını en aza indirecek iletim ve dağıtım sistemlerinin önemini ortaya koyuyor. Yeni sulama projelerinde; salma sulama yerine basınçlı sulama sistemlerin tercih edilmesi, su kayıplarının önlenmesinde büyük fark yaratabilecek.

Susuzluk, Çoraklaşma ve Tuzlaşmayla Mücadelede Damla Sulama Farkı

Sektör lideri NETAFIM, 26 yıldır Türkiye’desürdürülebilir tarım içinkaynak tasarrufu ve yüksek verimlilik çalışmaları yürütüyor. Elde edilen veriler, damla sulamanın yüzeysel ve fazla su kullanan geleneksel sulamaya göre, verimli tarım alanlarının korunmasındaki önemini ortaya koyuyor. Aynı zamanda eğimli arazilerin tarıma kazandırılmasındada büyük rol oynuyor.

%40 – %75 oranında su tasarrufu sağlayanbasınçlı ve düşük debilidamla sulama sistemleri, topraktaki hava-su dengesini koruyor, kök-bitki gelişim dengesini sağlıyor ve bitki boyu ile çiçek miktarı arasındaki oranı istenilen düzeyde kontrol altında tuttuyor.

Türkiye’de tuzlanma etkisi altında olan topraklar tahmini 2 milyon hektar civarında. Aşırı sulamanın yarattığı tuzlanma ve çoraklaşma, ülkemizdeki tarımsal üretim sahalarının daralmasına ve verim kaybına neden oluyor. Aşırı sulamada, kaya kanalcıklardan yüzeye doğru yükselen tuz mineralleri, suyun buharlaşması sonucunda eriyik halde toprağın yüzeyine taşınıyor. Yüzeydeki tuzlanma, bitkiler üzerinde toksik etki yaratırken toprağın su tutma kapasitesini azaltıyor. Bu sorunu engellemek için önerilen ve bitki köklerine doğrudan su ve besin veren ‘damla sulama sistemleri’, toprak yüzeyindeki akışları ve erozyon riskini azalttığı gibi, çoraklaşmaya neden olan tuzun toprak yüzeyine çıkmasını ve birikmesini engelliyor.

NETAFIM TÜRKİYE Hakkında:
NETAFIM, global ölçekte yıllık 8,8 milyar dolarlık cirosuyla faaliyet gösteren Orbia grubunun önde gelen bir üyesidir. 1965 yılında, tarımsal alanda uzmanlaşmış ürün ve metodolojileriyle, daha sürdürülebilir bir gelecek için kurulan NETAFIM, akıllı damla sulama çözümlerinde dünyanın lider firması konumundadır. Damla sulama sistemlerini geliştirip ilk kez endüstriye kazandırmış olmanın gururunu taşıyan NETAFIM, dünya çapında 30 iştiraki, 18 üretim tesisi ve 4.300 çalışanıyla, 110’dan fazla ülkede gerek küçük gerekse büyük ölçekli üretici ve işletmelere yenilikçi çözümler sunmaktadır. 1997 yılında Türkiye’de faaliyete geçen NETAFIM, 2010 yılında Adana’da 60 dekarlık açık alanda kurulan fabrikasıyla damla sulama boruları üretiminde kalite ve çeşitlilik sağlamak hedefiyle, bölgedeki faaliyetlerini geliştirerek sürdürmüştür.  245 kişilik ekibiyle Türkiye ve Orta Asya operasyonunu sürdüren NETAFIM, ülke genelinde sahip olduğu 165 bayi ve 250’den fazla alt bayisi ile aynı zamanda bölgede kendi sektöründe en büyük satış ve destek ağına sahiptir. Gerek imalat gerekse satış ve pazarlama alanındaki güçlü kadrosu ile yürütülen aktivitelerle, sadece Türkiye’de değil, başta Özbekistan olmak üzere, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve diğer Orta Asya coğrafyalarında bilimsel verilere ve pazar gereksinimlerine dayanarak ürün tedariki, satış ve agronomik hizmetleri sunmaktadır. Günümüzde NETAFIM, teknik ve ticari alandaki operasyonel bilgi deneyimi sayesinde, tarla bitkileri, meyve bahçeleri, seracılık, peyzaj ve madencilik için son teknoloji damlatıcılardan, gelişmiş otomatik sistemlere kadar, sürdürülebilirlik misyonu ile son teknoloji çözümlerini üreticilerle buluşturmaktadır. Su kaynağından bitki kök bölgesine kadar uçtan-uca çözümler sunan NETAFIM, mühendislik, proje yönetimi ve finansman hizmetleri ile desteklenen anahtar teslim sulama ve sera projeleri de hayata geçirmektedir. NETAFIM Türkiye’nin geniş ürün ve servis portföyü içerisinde, toprak üstü ve toprak altı damla sulama borularının yanı sıra sera çözümleri, otomatik ve yarı otomatik filtreler, sprinkler, hassas dozajlama ve bitki besleme otomasyon ürünleri, yapay zekaya sahip sulama, izleme ve kontrol sistemleri ve diğer tarımsal sulama sisteminde yer alan aksesuarlar yer almaktadır. Tarımsal sulama sistemleri pazarının lideri NETAFIM’in yenilikçi ve öncü çözümleri, dünyanın daha az kaynak ile daha fazla büyümesine yardımcı olmaktadır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.