ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,2358
EURO
37,0299
ALTIN
3.015,67
BIST
8.826,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C

Türk Dünyasının Ortak Alfabesi Kabul Edildi!

Türk Dünyasının Ortak Alfabesi Kabul Edildi!
13.09.2024 00:42
A+
A-

Bakü, Azerbaycan – 11 Eylül 2024

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen üçüncü toplantı, 9-11 Eylül 2024 tarihlerinde Bakü’de başarıyla gerçekleştirildi. Toplantıya Türk devletlerinden resmî olarak atanmış komisyon üyeleri katıldı.

Toplantının temel amacı, iki yıllık çalışmaların ardından Türk dilleri için ortak bir alfabe geliştirmekti. 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı “Ortak Türk Alfabesi” projesi bu toplantıda kapsamlı bir şekilde gözden geçirildi. Komisyon, projede geliştirilmesi gereken noktaları tespit ederek detaylı tartışmalar yürüttü.

Bu çalışmalar sonucunda, 34 harften oluşan “Ortak Türk Alfabesi” önerisi üzerinde anlaşmaya varıldı. Her bir harf, Türk dillerindeki farklı fonemleri temsil edecek şekilde tasarlandı. Komisyonun bu uzlaşması, Türk halkları arasında dil birliği ve iş birliğini güçlendirmek açısından tarihi bir adım olarak değerlendiriliyor.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, toplantıya katkıda bulunan Türk devletlerine ve komisyon üyelerine teşekkürlerini sunarken, tüm ilgili kurumları “Ortak Türk Alfabesi”nin hayata geçirilmesi için aktif destek vermeye davet etti. Bu alfabe, Türk dünyasının dilsel mirasını koruma ve ortak kültürü güçlendirme yolunda önemli bir araç olacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.