ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,2358
EURO
37,0299
ALTIN
3.015,67
BIST
8.826,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C

Şair Neyzen Tevfik Ölüm Yıl Dönümünde Kartal’daki Mezarı Başında Anılacak

Şair Neyzen Tevfik Ölüm Yıl Dönümünde Kartal’daki Mezarı Başında Anılacak
A+
A-

Toplumdaki düzensizliklere taşlamalarıyla başkaldıran, birçok taksim ve saz semailerinin bestecisi Neyzen Tevfik (Tevfik Kolaylı) vefatının 71. yıl dönümünde Kartal Belediyesi’nin düzenlediği törenle mezarı başında anılacak.

Yaptığı hicivlerle bireysel ve toplumsal yozlaşmalara ve yolsuzluklara karşı şiirler yazan Neyzen Tevfik için düzenlenen anma töreni, 28 Ocak Pazar günü, saat 14.00’te merhumun Kartal Merkez Mezarlığı’ndaki kabri başında gerçekleşecek.

Neyzen Tevfik

Şair ve neyzendir. Gerçek adı Tevfik Kolaylı’dır. Babasının Bodrum’daki memuriyeti esnasında, 24 Mart 1879’da Bodrum’da doğdu. Neyzen Tevfik’in şiire olan ilgisi de Bodrum’daki çocukluk yıllarında başladı. Dönemin gezgin saz şairlerinden dinlediği “Leylâ İle Mecnun”, “Tahir İle Zühre”, “Arzu İle Kamber”, “Ferhat İle Şirin” gibi halk hikâyeleri, Neyzen’de şiire karşı olan ilginin başlangıcı oldu. Babasının görev yaptığı Urla kasabasında amatör bir neyzenden nota ve usul bilgileri öğrenerek başladığı ney çalışmalarını kendi kendine ilerletti. Ney’e duyduğu tutkuyla İzmir Mevlevihanesi’ne girdi. Burada Tokadizade Şekip, Tevfik Nevzat, Ruhi Baba ve Şair Eşref gibi pek çok ünlü isimle ile tanıştı.

1898’de, babası Neyzen Tevfik’i medrese öğrenimi için İstanbul’a gönderdi ve Fethiye Medresesi’ne yerleştirdi. Ama Neyzen Tevfik, zamanını daha çok Galata ve Yenikapı Mevlevihanelerinde geçirdi. Bu arada Mehmet Akif Ersoy’la tanıştı. Akif, Neyzen Tevfik’in dönemin seçkin müzisyen ve edebiyatçıları ile tanışmasını sağladı. Toplumsal kuralları hiçe sayan yaşam tarzı ve sınır tanımaz hicivleriyle döneminin en çok dikkat çeken isimlerinden biri olan Neyzen Tevfik (Kolaylı), yergilerini genellikle siyasal ve dinsel baskıya, çıkarcılığa yöneltmiş, toplumdaki tüm haksızlıkları çekinmeden dile getirmiştir.

Adaletsizliğe, çıkarcılığa, baskıya, otoriteye, din istismarına sert ve etkili bir üslupla hicivlerinde ve hayatında başkaldırdı. Neyzen Tevfik, sanatını bir geçim kapısı yapmamak için direnmiş; yalnızca içinden geldiği zamanlarda ney üflemiştir. Neyzen Tevfik (Kolaylı)’in yaşamı 28 Ocak 1953’de son buldu. Memurların, profesörlerin, devlet adamların, siyasetçilerin, sanatçıların yanı sıra kılıklarına çeki düzen vermeye çalışmış sarhoşlar, sokak serserileri ve bin bir çeşit insan Neyzen’i uğurlarken bir aradaydı. Neyzen Tevfik’in mezarı Kartal Merkez Mezarlığı’nda bulunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.