enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,5209
EURO
36,4834
ALTIN
2.960,56
BIST
9.118,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

“Resmi İlan Pastasından Yerel Basına Yeterince Pay Verilmiyor”

“Resmi İlan Pastasından Yerel Basına Yeterince Pay Verilmiyor”
11.01.2024 11:09
A+
A-

Okan Geçgel: Dijital medya yasası kağıt üzerinde kaldı.

Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) internet gazeteciliği mevzuatındaki ağır şartlar sebebiyle Anadolu basının ilan pastasından pay alamadığına dikkat çekerek, “Dijital medya yasası kağıt üzerinde kaldı. Resmi ilanlar için sunulan avantajlardan yerel basın faydalanamıyor. İlan pastasından yerel basına yeterince pay verilmiyor.” dedi.

TİGAD Başkanı Okan Geçgel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, çalışan tüm gazetecilerin gününü kutlayarak, Anadolu basının yaşadığı zorluklara değindi. Geçgel, geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren ve kamuoyunda “dezenformasyon yasası” ve “dijital medya kanunu” olarak bilinen yasa çerçevesinde Basın İlan Kurumu’nun hazırladığı mevzuatın ağır şartlar içerdiğine dikkat çekti.

“Ağır şartlar Anadolu basınını neredeyse yok etti”

Geçgel, şöyle devam etti: “Basın İlan Kurumu’nun dayatmalarının sonuçları çok ağır oldu. Bu ağır şartlar Anadolu basınını neredeyse yok etti. Yerel basında zor şartlarda hizmet vermeye çalışan birçok haber sitesi ve gazete, kapılarına kilit vurma noktasına geldi. Resmi ilanları alabilmek için yerel basının ulaşamayacağı seviyede tıklanma oranları, yerel basın için imkansız seviyede Basın Sigortalı çalışan sayısı gibi şartlar koydular. Bu sebeple büyük fedakarlıkla çalışan gazeteciler, çalışamaz duruma geldi.”

“Tıklanma oranı ve sigortalı şartı yüzünden haber siteleri kara kara düşünüyor”

“Anadolu’daki internet medyasında büyük bir handikap var!” diyen TİGAD Başkanı Geçgel, “Dijital medya yasası kağıt üzerinde kaldı. Resmi ilanlar için sunulan avantajlardan yerel basın faydalanamıyor. İlan pastasından yerel basına yeterince pay verilmiyor. Anadolu basını için yıllarca bu yasanın çıkması için mücadele verdik. Yasanın yerel basına destek olmasını bekliyorduk ama mevzuat yerel basına zarar verdi. Anadolu basınına üvey evlat muamelesi yapılıyor. Özellikle tıklanma oranı ve Basın Sigortalı çalışan sayısı gibi şartlar yüzünden Anadolu’nun birçok kentindeki haber sitesi sahipleri kara kara düşünüyor. Anadolu basını bunu unutmaz!” sözlerini kaydetti.

TİGAD Genel Başkanı, internet gazeteciliği mevzuatındaki ağır şartların Anadolu medyasına büyük bir yük getirdiğini belirterek, “TİGAD olarak mevzuatın değişmesi için mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu hatadan bir an önce dönülmeli.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.