UNICEF İyi Niyet Elçisi Muzoon Almellehan, Ürdün genelinde üç günlük bir ziyaret düzenledi. Ziyareti sırasında, mülteci çocukların, yaklaşık iki yıl boyunca COVID-19 salgını nedeniyle okuldan uzak kaldıkları için öğrenimlerinde ciddi kayıplar yaşadıkları konusunda uyardı. Bu durumun çatışmadan kaçtıklarından bu yana elde edilen kazanımları tersine çevirebileceğini belirtti.
Muzoon, “Hayatları çatışmalar yüzünden harap olmuş çocuklar şimdi ikinci bir öğrenme kaybı kriziyle karşı karşıya. Çocuklar okula o kadar uzun süredir gidemiyor ki okumayı, yazmayı bilmiyorlar ve sayıları tanıyamıyorlar. Bir nesil savunmasız çocuk, okulu tamamen bırakma riskiyle karşı karşıya. Bu durum onları erken evliliğe, çocuk işçiliğine sürükleyebilir ve ruh sağlığı sorunlarına maruz kalmalarına yol açabilir”, dedi.
Bugün, ülkede yeni bir akademik yılı başlarken Muzoon, Amman’daki UNICEF destekli bir Makani (‘My Space’) merkezinde çocuklarla buluştu. Makani merkezleri, savunmasız çocuklara ve gençlere yeni beceriler geliştirmeleri, öğrenme desteğine erişmeleri ve sanat, müzik ve spor gibi etkinliklere katılmaları için güvenli alanlar sağlıyor. Makani programı, başladığı 2015 yılından bu yana her milletten yaklaşık yarım milyon çocuğa ve gence ulaştı.
Muzoon, yaklaşık on yıl önce Suriye’deki savaştan kaçtıktan sonra 13 yaşında ailesiyle birlikte sığındığı Za’atari mülteci kampına ilk kez Perşembe günü geri dönecek.
“Za’atari’ye dönmek bana duygusal anlar yaşatacak. O kamp, sevgili ülkemden kaçtıktan sonra ‘ev’ dediğim ilk yerdi. Kamplarda yaşayan çocukların ve ailelerin yaşadığı zorluklar çoğu zaman çok ağır oluyor. Yine de, hayatımın en zor dönemlerinden bir olsa da, aynı zamanda bir eğitim aktivisti olarak benliğimi bulmamı sağlayan ve rotamı sonsuza dek değiştiren bir dönem de oldu”, dedi.
UNICEF, ev sahibi toplumlardaki ve mülteci kamplarındaki çocukların okulda kalmalarına ve eğitimlerini hızlandırmalarına ve iyileştirmelerine yardımcı olmak için Ürdün Hükümeti ile birlikte çalışıyor. UNICEF, çocukların öğrenme düzeylerini değerlendirmeleri ve öğrenmeyi iyileştirme programları sunmaları için öğretmenleri destekliyor ve okulu bırakmak zorunda kalan çocuklara yaygın eğitim ve öğretim aracılığıyla ulaşmak için çalışıyor.
Muzoon, “Yüz yüze öğrenmenin bu hafta tekrar başladığı bu yeni akademik yıl, Ürdün’ün çocuklarına umut veriyor. UNICEF Ürdün Temsilci Vekili Shairose Mawji, “Özellikle en dezavantajlı durumdaki çocuklar arasında öğrenmeyi hızlandırmak ve eğitim açığını kapatmak için şimdi harekete geçersek çocuklara tam potansiyellerine ulaşmaları için ihtiyaç duydukları öğrenmenin yapı taşlarını sağlayabiliriz” dedi.
Ziyaret sırasında Muzoon; gönüllülük, girişimcilik, yeşil istihdam yaratma, sosyal inovasyon ve iklim aktivizmi ile uğraşan gençlerle de bir araya geldi ve topluluk katılımı hakkında bilgi aldı. Ayrıca Ürdün’deki gençlerin yaşamlarını iyileştirmek ve onları iklim değişikliği ve su kıtlığının en kötü etkilerinden korumaya yardımcı olmak için fikirlerini ve çözümlerini de dinledi.