Atasözü, uzun gözlem ve deneyimler sonucu oluşmuş bilgi ve öğüt veren kalıplaşmış sözlerdir. Mart ayı, ilkbahara geçiş olduğu için havalar bir sıcak olur bir soğuk olur. İnsanlar ne giyeceklerini bilemezler ve havanın bu dengesizliğinden dolayı çabucak hasta olurlar.
Mart ayının dert ayı olarak görülmesinin bir diğer sebebi de tarla, bağ, bahçe işlerinin bu mevsimde başlaması ve işlerin en yoğun bu ayda yapılmasıdır. Dolayısı ile bu mevsimde günler çalışmakla, iş yapmakla geçtiğinden, kişi sürekli yorgun ve bitkin olur. Mart, ay olmaktan çıkar dert olur. Mart ayında, iyi ve kötü olaylar da yaşanmıştır. 1 Mart 1921’de, Mehmet Âkif Ersoy’un sözlerini yazdığı İstiklal Marşı’nın güftesi mecliste kabul edilmiş,
“İstiklâl Marşı”, Maarif Vekili (Millî Eğitim Bakanı) Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından, Mecliste ilk kez okunmasının ardından,1923 Mustafa Kemal Paşa, TBMM’nin yeni çalışma dönemini açmıştır. Ayrıca, Mart 1978’de, İstanbul Üniversitesi’nden çıkan sol görüşlü öğrencilere ateş açılmış ve yedi öğrenci katledilmiştir.