ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,2527
EURO
36,9972
ALTIN
3.026,84
BIST
8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Naci Görür Kartallılara Depremi Anlattı

Naci Görür Kartallılara Depremi Anlattı
A+
A-

Kartal 3. Kitap Fuarı tüm hızıyla sürerken 4. Günün konuğu ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür oldu.

Kartal Kitap Fuarı yazar, şair ve edebiyat dünyasının birçok ismini Kartallı Kitapseverlerle buluşturmaya devam ederken, konusunda tartışmasız lider olan isimlere de ayrıca yer vermeye devam ediyor.

Deprem konusunda ülkemizde ilk gelen isimlerden biri olan ve her fırsatta özellikle büyük İstanbul depreminin artık çok yakın olduğu tezini ısrarla savunarak gündemde tutmaya çabalayan Prof. Dr. Naci Görür, Kartal Kitap Fuarı’nın 4. Gününde katıldığı söyleşi de çok önemli bilgiler verdi.

Elazığlı bir marangozun oğlu olarak 1947 yılında dünyaya geldiğini belirten Görür, henüz 4 yaşındayken babasını kaybettiğini ancak bunun kendisinde okuma azmini artırdığına ve kendisini jeoloji mühendisliğine kadar götürdüğünü anlatırken, Cumhuriyetin eğitim eşitliğinin kendisine sunduğu imkanlarla, üniversite de aldığı burslarla ve zor şartlarda hatta üniversitenin içerisindeki anfilerde gecelemek zorunda dahi kaldığını altını kalın çizgiler çekerek ifade etti.

Naci Görür, depremin bir kader olmadığını ancak depreme dayanıksız binalarda yaşamanın felaketlere davetiye çıkardığını hatırlatarak, “ne yazık ki sesimi yıllardır devleti yönetenlere ulaştıramadım” diyerek öz eleştiride bulunmayı da ihmal etmedi. Halkın da bu konuda suçlu olduğunu onlarında yetkililerden yeterince talep etmediğini üzülerek anlattı.

Depremlerin dünya durdukça devam edeceğini, çünkü bunun dünyanın nefes alması, nabız atışı gibi bir durum olduğuna vurgu yaptı. Depremlerin önlenemez olduğu gerçeğini kabul ederek depreme dayanıklı binalar yapmak zorunda olduğumuzu da aklımızdan çıkarmamamız gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de ilk kez deniz dibi sismolojik araştırmalar yapan Naci Görür, özellikle 1999 depremleri sonrası bu çalışmalara hız verdiklerini denizaltılar ile 1200 metre derinliklerde araştırmalar yaptığını, bulguları devlet yetkilileri ile paylaştığını ancak 25 yıl önce söylediklerinin halen yerine getirilmediğine de ifade etti. Devletin bu araştırmalar için kasasından 50 bin dolar çıktığını ancak gerçek harcamalarının 60-70 milyon avro olduğunu da özellikle belirtti. Aradaki farkın Avrupa Birliği fonları gibi bazı kuruluşlardan temin edildiğini de sözlerine ekledi.

Naci Görür’ün oldukça faydalı olan söyleşini Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ile yardımcıları Adem Uçar, Oktay Aksu, İmam Aydın, Bayram Ali Baştan ve Kartal Belediyesi Birim Müdürleri ile yoğun bir izleyici grubu takip etti.

Söyleşi sonunda Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, deprem konusundaki çalışmalarını sürdürebilmesi ve halkı bilgilendirmesine yardımcı olması dileği ile Naci Görür’e sembolik olarak kalem hediye etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.