Milli Savunma Bakanlığınca, 132 yıl önce Japonya’dan dönüş yolunda batan Ertuğrul fırkateyni’ndeki şehitler için anma mesajı yayınladı.
Yayınlanan mesajda,”13 yıl önce Türk-Japon dostluğu için yola çıkan ve dönüş yolunda fırtınaya yakalanarak batan Ertuğrul fırkateyni’ndeki şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.” ifadeleri yer aldı.
Ertuğrul Fırkateyni İle Başlayan Türk- japon İlişkileri..
1887 Japon Prensi Komatsu, Avrupa ülkeleri ziyaretinden sonra Ekim ayında İstanbul’u ziyaret etti.
1889 Sultan II. Abdülhamit’in isteği üzerine içinde çeşitli hediyeler bulunan Ertuğrul fırkateyni, Komatsu’nun ziyaretine karşılık olarak Japonya’ya gönderildi.
Osman Paşa komutasındaki fırkateyn, 14 Temmuz 1889’da 612 kişilik mürettebatıyla İstanbul’dan hareket etti.
7 Haziran 1890 11 ay süren yolculuktan sonra gemi Japonya’ya vardı.
15 Eylül 1890 Japonya’daki ziyaretlerini tamamlayan ve diplomatik ilişkileri güçlendiren Ertuğrul fırkateyni, İstanbul’a dönmek üzere Yokohama’dan ayrıldı.
16 Eylül 1890 Ertuğrul fırkateyni, dönüş seyri esnasında yakalandığı fırtınada Kashinozaki’de kayalara çarparak battı. Sadece 69 kişinin kurtulabildiği kazada mürettebatın geri kalanı şehit oldu. Şehit olanlar arasında Osman Paşa da vardı. Şehit olanların naaşları Kashinozaki Feneri yakınlarında defnedilerek şehitler için anıt inşa edildi.
2 Ocak 1891 Kurtulan kazazedeler iyileştikten sonra Japon İmparatoru tarafından görevlendirilen Hiei ve Kongo adlı savaş gemileri ile İstanbul’a getirildi. Kazanın birinci yıl dönümünde Japonlar tarafından anma töreni düzenlendi.
Ertuğrul fırkateyni şehitlerini Japon topraklarına emanet ederken bu elim kaza, Türk-Japon dostluğunun başlangıcı oldu. Sonraki yıllarda iki ülke arasında samimi ve dostane ilişkilerin kurulmasına zemin hazırladı.