ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhphaberyerel haberibbkartal belediyesituzla belediyesidilovası belediyesipendik belediyesimaltepe belediyesiuğurmumcugökhan yükselimamoğluşadi yazıcı
DOLAR
34,2357
EURO
37,0145
ALTIN
3.021,49
BIST
8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C

800 Yıllık Mucize Makineler Kartal’da Sergide

800 Yıllık Mucize Makineler Kartal’da Sergide

Türk-İslam dünyasının yetiştirdiği mucize mucitlerden olan mekanik mühendisliğin temeli kabul edilen Cezeri’nin insanlığa sunduğu yüzlerce makinenin birebir tasarlanarak prototiplerinden meydana gelen ve bunları gelecek nesillere taşınmasını amaçlayan sergi Kartal’da törenle açıldı.

Müthiş Mucidin Önce Müzesi Kuruldu

İstanbul Cezeri Müzesi dünyanın sayılı dehâlarından biri kabul edilen 12. Yüzyıl’ın en büyük mühendisi Cezeri’nin insanlık birikimine yaptığı görkemli katkıdan ilham alınarak 2018 yılında kuruldu. Bilimsel merakı ve sanatsal yaratıcılığı aynı anda hayata geçirme kabiliyeti olanların manevi olarak ortaya çıkmalarına ve cesaret bulmalarına ön ayak olması umuduyla mucize mucitin 800 yıl önce tasarladığı harika aletlerin vatandaşlara daha yakın olabilmesi için Türkiye’nin birçok bölgesinde de sergilenmeye devam ediyor.

Sergi Kartal’da Uzun Süredir Planlanıyordu

Kartal’ın genç ve başarılı Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in girişimleri sonucunda Kartal Organik Pazar çadırında halkın beğenisine sunulan Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri sergisi özellikle genç nesil tarafından dikkatlice gezilirken, yetkililer tarafından makinelerin çalışma prensipleri de tek tek anlatılıyor.

Haziran ayı sonun kadar gezilebilecek olan sergi’nin açılışında konuşan İstanbul Cezire Müzesi Nisanur Çalışkan Türkoğlu, ilk defa bir sergide öğretmen ve öğrencileri birlikte görmekten duyduğu memnuniyeti belirterek, rahmetli olan ve kendisi de aynı zamanda bir makine mühendisi olan babası Durmuş Çalışkan tarafından Cezeri’nin tüm çalışmaları toparlanarak bir koleksiyona ve oradan da müzeye dönüştürüldüğünü belirtti. Babası Durmuş Çalışkan’ın en büyük hayalinin tüm Türkiye’de bu eserleri sergilemek ve bilime merakları çoğaltmak, gençlere ışık tutmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Gökhan Yüksel’den Öğrencilere Tam Destek

Çalışkan’ın konuşmasının ardından söz alarak serginin açılışını gerçekleştiren Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’de yaptığı konuşmada bilim ve teknolojiye büyük önem verdiğini hatırlatarak, gençlerin bu konulardaki yeteneğine olan inancını bir kez daha vurguladı.

Yüksel şöyle konuştu:

“Aramızda teknik liseden öğrenci arkadaşlarımız ve robotik kodlamada başarılı kardeşlerimiz var. 800 yıl önce bunlar düşünülmüş. Tarihimize bakıp bunları görmemiz gerekir. Kendimize güveneceğiz. Ben biliyorum ki her sınıfta birden çok cezeri var. Ben sizlere güveniyorum. İyilik yapmaya da devam edeceğiz. Cezerilerin çoğalması için elimizden geleni yapacağız.” Dedi.

Açılış konuşmalarının ardından toplu olarak gezilen sergide yetkililer olağanüstü tasarım harikası makinelerin çalışma prensiplerini ziyaretçilere anlattılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.