Dünya ekonomisi 2021 yılını hareketli bir yıl olarak geride bıraktı. 2022 yılı Fed tarafından uygulanacak sıkılaştırılmış politika etkileriyle gıda ve enerji sektörlerinde oluşacak sorunların oluşturacağı risklerle karşı karşıya kalacak..
Küresel ekonomi geçtiğimiz yıl yaşanan Corona virüsüyle mücadelenin yanı sıra gıda ve enerji sektörlerinin sorunlarıyla karşı karşıya gelmişti. İnsanlık adına kötü günler geçiren bir 2021 yılı geride bırakıldı.
2020yılında başlayan ve dünyayı kasıp kavuran Corona virüsününgetirdiği sıkıntılar 2021 yılında da etkisini sürdürdü. Talep artışlarının yaşanması neticesinde tedarik zincirlerinin zaman zaman zorlanmasına sebep oldu. Bunun yanında gezegenimiz enerji kıtılamasına kadar giden birçok sorunla karşılaşmak zorunda kaldı.
Bulaşıcığıyla öne çıkan varyant küresel finans piyasalarda ciddi etkilere sebebiyet verdi. Tüm bunlar minimum seviyelere indirilmek istenirken şimdilerde ise karşımıza Omicron varyantı ile tanıştık. Bu konuda gecesini gündüzüne katan bilim insanları verileri analiz etmeye devam ediyorlar. Omicron’un daha az ölümcül olduğu kanıtlanırsa Pandemi çok yakın bir zamanda bitecek gibi görünüyor.
Bunun yanı sıra pandeminin artması durumunda karantina süreçleri tekrar başlayacak. Ve hali hazırdaki tedarik zincirleri zor durumda kalarak büyümelerde sıkıntılı günleri geri getirebilecek. 2021 yılında küresel ekonomilertin en çok mücadele verdiği sorunlardan birisi de enflasyon oldu. Okuduğumuz vebilgi edindiğimiz kaynaklardan da anlaşılacağı üzere yüksek enflasyon canavarının 2022’de de süreceği apaçık görülmektedir.
Dünya tüketicileri genelinde ihtiyaç maddelerine yansıtılan ücretlerin yükselmesinin genel talepleri ve maliyetleri arttıracağı öngörülmektedir. Bu da otomatikman tüketici fiaytlarına yansıması anlamını taşıyor.
Küresel iklim değişikliklerinin yıkıcı etkileriolmasıyla birlikte gıda fiytlarındaki artışların seyir göstermesi olanaklar dahilinde.. Gıda fiyatlarında yaşanan sert artışlar bu yıl da açlık sorunu yaşayan ülkeleri daha çok vuracağa benziyor. 2022^de FED para politikaları sıkılaşmanın süreceğini ve faiz artışlarının gündemde olacağını duyurdu. Bu yıl enerji krizlerinin hafiflemesi bekleniyorken diğer sorunların devam edebileceği öngörülebiliyor.
Kısacası İzlenen mali ve parasal politikalarla salgının ekonomi ve finans sektörlerinde açtığı yaralar sarılmaya çalışılırken, toparlanmanın nasıl olacağı ise belirsizliğini korumaya devam ediyor.